Op 9 november zal ik op Dealdumpert deze deal langskomen – een Deebot stofzuigrobot. Deze review maakte me behoorlijke enthousiast. Ik kocht de meest uitgebreide versie (de D76) en na een opvallend lange levertijd (14 dagen!) had ik hem in huis. Hij valt niet tegen: de D76 doet wat hij moet doen en maakt redelijk goed schoon.

Maar één van de dingen die me het meest aansprak was dat je het ding muziek kunt laten afspelen en de ingebouwde stem kunt veranderen. Maar DAT gaat dus niet zomaar. Aangezien ik me kan voorstellen dat ik niet de enige nerd ben die dit wil – en er verder op de sociaalmediaas niets over geschreven wordt, schrijf ik dit artikel even speciaal voor jullie.

Ik had het al helemaal gepland: mijn eigen stofzuigende T-800. Van de Terminator zijn natuurlijk talloze samples te vinden en bij het starten zou hij lekker de Terminator Theme kunnen spelen… Maar dat is nu nog ver weg…

Dat dit kan, staat buiten kijf – het wordt vermeld in de handleiding, op de doos, op ecovacs.nl en ook in de Dealdumpert advertentie:

Je moet natuurlijk zelf weten wat je je robot laat afspelen, maar wij zouden zeker kiezen voor dit nummer of vul ‘m met Star Wars droid sounds.

deebot_entertainer

Ik vond het al opvallend dat in de handleiding niet precies stond HOE dat dan moest, dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. Op de SD-kaart staan 150 audiobestanden. Het bestandsformaat had ik nog nooit eerder gezien: .tek files. Wat moet ik daarmee?

In deze Duitse review staat:

Einige witzige Features hat der Deebot D76 auch. So kann der Saugroboter zu jeder Situation (wenn er stecken bleibt, wenn er seine Station sucht…) gewissen Töne abspielen. Diese kann man selbst besprechen (Voice Studio).
Außerdem kann man auf eine SD-Karte Musik spielen und den Roboter tanzen lassen (Dance Studio). Für die richtige Formatierung der Dateien für die SD-Karte braucht man die offizielle Homepage von Ecovacs.

Leuk, maar 1 probleem: die link is dood.

Dus heb ik een Tweet geplaatst met de vraag of anderen dit probleem ook hadden. Dealdumpert reageerde op mijn tweet en verwees me naar een 0800 nummer (helpdesk) op de doos.

En toen begon de lange zoektocht naar antwoorden.

Opvallend is hierbij de belabberde productkennis van de diverse Ecovacs partijen.

 • Het 0800 nummer kun je niet bellen vanaf een mobiele telefoon, enkel vanaf een vaste lijn. Op Ecovacsrobotics.nl vond ik dit normale nummer: 020 8082908. Daarmee gebeld
 • Dame was van het bedrijf Sertronics. Inhoudelijke productkennis was niet aanwezig, ze functioneerden alleen als doorgeefluik met “Duitsland”. Ze zou mijn vraag daar neerleggen (tot op heden niks gehoord)
 • Dan zelf maar naar “Duitsland” gebeld. Op Ecovacs.de vond ik 0049 211-95589669. Opvallend was hier de bizar lange wachttijd (2 x tien minuten gewacht waarna ineens de verbinding werd verbroken, bij de derde keer 10 minuten wachten was het raak). De figuur die ik aan de lijn kreeg had nog nooit van de D76 gehoord, hij had ook nog nooit gehoord van het veranderen van geluiden in een stofzuiger en was ook niet bereid hier verder onderzoek naar te doen.
 • Tijdens het wachten had ik mijn vraag ook gemaild naar Ecovacs.de. Daarop kwam dit antwoord: “der Download funktioniert seit einiger Zeit nicht mehr.Wir haben keine Information bekommen, wann und ob er wieder online geht.”
 • Contact opgenomen met Ecovacs.com, de internationale site. Ene Jim zou het probleem voorleggen aan Jerry: “I sent this to Jerry here who is in our Headquarters in China.”
 • Drie dagen later kwam mail van Jerry:

Dear Customer,

Thanks for choosing ECOVACS brand products!

The D76 really has the changing sounds/voice function but now it doesn’t work anymore because the file server which we set in German was broken and got some sound/voice files lost in 2014. So it’s not possible for you to change sound since 2015. But this will not affect the machine’s working performance, it’s just an additional function.

Sorry for the inconvenience!

Thanks!

 

曹雄飞 Jerry Cao

After Sales & Quality

International Product & Operations Department

E-mail: jerry.cao@ecovacs.com

Dus. Een kapotte server en niemand heeft een backup. Hoe triest.

Maar, fuck die software, dat moet ook anders kunnen. Terug naar die .tek files. Ik heb ze kunnen openen met Audacity door te kiezen voor Importeren -> Raw data. Hoewel hij de files niet herkent, kun je wel zelf specificaties opgeven. De meeste van de files kun je openen als 44 Khz, maar sommige worden dan te snel afgespeeld, dan moet je ze openen als 22 Khz of 11 Khz. Er lijkt geen logica in te zitten welk bestand welke frequentie heeft.

Mogelijk, zou je dus, door de bestanden op de SD-kaart te vervangen, handmatig de geluidjes kunnen vervangen. Dan moet je alleen even kijken welk geluidje precies wat is.

Bij het beluisteren van de diverse voice samples viel me de bizar slechte uitspraak op van de Chinees die het inspreekt. Hij noemt de Deebot een “diboo” en lijkt de Engelse zinnetjes fonetisch op te lezen zonder te snappen wat de klanken precies betekenen. Geef als fabrikant dan even 200 euro uit voor een Amerikaanse stemartiest, maar Chinezen zijn nou eenmaal erg eigenwijs.

Tot zover eerst, als ik tijd heb ga ik verder prutsen met die audio bestanden. Ik denk dat die .tek extensie gewoon gerenamed kan worden naar iets anders, maar in elk geval geen .wav of .mp3.

Wordt vervolgd…

 

Categorieën: Artefacten

8 reacties

Stefan · 28 januari 2017 op 12:14

Hello,
my SD card is now complete destroyed, how can I get the file system back, or may be you have a screen shoot from the filesystem.
Thank you very much, from Germany

  Arnaud · 10 februari 2017 op 21:33

  I don’t think you can re-create it with a screenshot.
  I can mail you the zipped contents of the SD-card if you like.

   Stefan · 12 februari 2017 op 22:12

   Hello Arnaud,
   this will be great!!!
   to graefs(at)gmx.de

   THANK you very much!!!

   best regards Stefan

    Arnaud · 13 februari 2017 op 09:10

    You’ve got mail!

Olaf · 14 oktober 2018 op 12:15

Hello
If you can then send me zipped contents of the SD-card
olaf.fornal (at) gmail.com
thx

Olaf · 9 november 2018 op 17:00

Send me too if you can.
olaf.fornal(at)gmail.com

Thx

Daniel Siedka · 22 december 2020 op 21:43

Ich möchte mich für den Tipp mit Audacity bedanken. Es funktioniert <3

vrolijk kerstfeest.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *