Op dit moment staat er weer een Waterland 550 te koop, in Gerkesklooster. Dit Friese dorp ligt net over de Fries/Groningse grens, pal aan het Van Starkenborghkanaal.

Bij dit exemplaar zijn de achterruiten afgezaagd. Dat zien we niet voor het eerst, bij een exemplaar bij het Bergumermeer zagen we dit ook.

Zoals vele Waterland 550’s is de staat van onderhoud hier ook niet geweldig maar ik heb ze veel slechter gezien.

Wat deze boot uniek maakt is de houten delen die zijn aangebracht op het achterdek en de gangboorden. Dat is wel een leuke touch. De lage railing maakt het helemaal af.

Natuurlijk is het karakteristieke van de Waterland 550 helemaal weg, er zit ook geen buiskap bij maar simpelweg een dekzeil. Daarmee is dit gewoon een soort speedbootje geworden voor een leuk (zonnig) dagje op het water. Slapen en toeren wordt een beetje lastig.

De drie heren die er met ontbloot bovenlijf (in ’t Grunnings: met blooie penze) in rondvaren zullen er niet van wakker liggen.

De railing aande voorzijde is gemonteerd vlak boven de stootrubbers in plaats van op het dek. Dit vind ik minder mooi.

Dat er bij de kombuis aan stuurboord een extra stoel is bevestigd zie je ook vaker, dit is wel gezellig en comfortabel als je met zijn tweeën vaart. Maar bij toertochten waarbij je het kooktoestel en wasbak wilt gebruiken, zit het erg in de weg. Het is daarom wel een voorwaarde dat zo’n stoel in zijn geheel afneembaar is en niet enkel wegklapbaar.

Je krijgt de trailer en de motor (Yamaha 25pk van mid/eind jaren 80) er bij. De trailer lijkt mij echter veel te klein voor deze boot en de motor ziet er ook niet best meer uit. Maar goed, de vraagprijs is ook niet al te hoog.

Categorieën: Das Boot

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *